OPASTUS

Ravunsyönti

Rapukartanon jo klassikoksi muodostunut tunnetuin elämys on tietenkin Ravunsyönnin opastus.

Ravintolamme on vuosien saatossa hionut tuoreen keitetyn ravun makumaailman ympärille toimivan makuelämyksen, joka vie kerta kaikkiaan kielen mennessään. Ravun syönnin opastus tapahtuu Rapukartanon perinteisessä tunnelmallisessa rapukattauksessa, johon kuuluu varta vasten suunnitellut apuvälineet; oikeat työkalut, hygienia ja rapukauluri.

Rapukartanon henkilökunta kertoo ravun kasvatuksesta, lajista sekä antaa vinkkejä ravun syöntiin. Ravut nautitaan tavallisesti ensimmäisenä alkuruokana ennen 3 tai 5 ruokalajin yllätysmenua. Rapujen lisäksi menuun kuuluu tilli, sitruunamajoneesi ja paahdettu ranskanleipä. Henkilökunnalta kannattaa kysyä myös vinkkejä virvokkeista.

Rapujen kanssa voi nauttia ihan vaikka kivennäisvettä tai miksi ei myös olutta, mutta klassikko Sancerre tai Rapukartanon ainutkertainen snapsi, tillikossu on ikimuistettava makuelämys.

Ravuista ja illallisesta voi toki nauttia tarpeen mukaan omassa rauhassa myös ilman opastusta. Ravut alkuruokana ovat perinteisesti listoilla loppukesästä ja syksyllä Rapukauden aikaan. Rapukartanolla tätä herkkua on saatavilla ympäri vuoden.

”Toivomme vieraidemme nauttivan ravintolaelämyksestä ja puhtaista mauista. Rapukartanolla olemme sitä mieltä, että Rapuja voi nauttia monella tavalla. Ravun syönnin opastus kartanon tapaa on niistä yksi. ”

Pasi Heinonen
RAPUKARTANON ISÄNTÄ

Ravun elinkaari

Parittelu

Ravut aloittavat parittelun veden lämpötilan laskiessa alle kymmenen asteen. Urosrapu laskee sperman naarasravun vatsalle, ja vuorokauden kuluessa naaras erittää liman vatsansa ja pyrstönsä alle. Lima suojaa pyrstön alle laskeutuvia mätijyviä, jotka hedelmöittyvät joutuessaan kosketuksiin sperman kanssa. Yhden emon pyrstön alla on 100–300 mätijyvästä.

Kuoriutuminen ja ensimmäinen kesä

Poikaset kuoriutuvat ensimmäisen kerran, kun Ravut ovat hautoneet mätiä 10-asteisessa vedessä n. sata päivää. Lämpötila ollessa korkeampikin haudonta-aika on luonnollisesti lyhempi.

Noin kymmenen päivän kuluttua poikaset kuoriutuvat uudelleen. Tässä vaiheessa ne ovat jo ravun näköisiä, mutta kooltaan vain 2–3 millin mittaisia. Rapu syö oman kuorensa. Tämä ravinto riittää pienelle poikaselle kahdeksi päiväksi.

Ensimmäisen kesän aikana rapu kasvaa nopeasti. Se vaihtaa kuoren 6–7 kertaa, ja on loppukesästä 3–5 sentin mittainen.

Ravun kasvukaari ja valmis ruokarapu

Seuraavien kesän aikana Rapu vaihtaa itselleen suuremman kuoren 2–3 kertaa. Toisen kesän jälkeen noin 6–9 sentin mittainen rapu saattaa olla jo sukukypsä.

Hyvissä olosuhteissa vauhdikkaimmin kasvaneet (vähintään 11 cm) ravut kelpaavat ruokapöytään jo kolmannen kesän jälkeen, yleensä kuitenkin vasta neljävuotiaina. Lammikoissa ravut saattavat elää peräti kymmenvuotiaksi ja kasvaa jopa 18-senttisiksi.

OPASTUS

Video

Ravunsyöntivideo suomeksi, tekstitys englannniksi.